DIY

Een echte traktatie voor de vogels: een vogeltaart!

10 oktober 2021
Vogeltaart met vogelvoer | Happy Stekkie

Nu de bladeren van de bomen weer prachtige kleuren krijgen, zal het niet lang meer duren voordat he ook weer echt koud gaat worden. De tijd dat wij met drie truien, een kruik en een dekentje op de bank met een kop thee zitten komt er weer aan… 😉 Al kunnen we ook erg genieten van een heerlijke wandeling in die ijzige kou. Het hoort ook wel een beetje bij Nederland, toch? Zodra het buiten kouder wordt, komen ook de vogels weer dichterbij je huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ze ook in winter lekker kunnen vertoeven. En wat extra leuk is, als je nu begint met het voeren van de vogels, heb je al snel stamgasten voor de winter. Voor de vogels is het namelijk niet echt een feestmaal zo in de herfst/winter, als alles  uitvalt/bevroren is… Maar laten we dáár nou net de oplossing voor hebben: een heerlijke vogeltaart! Ja je hoort het goed: dit keer geen taart voor onszelf, maar een lekkernij voor onze vogelvriendjes. Overheerlijk voor de mus, de vink, de spreeuw, het roodborstje, noem maar op.. Je kunt de vogeltaart zo mooi maken als je zelf wilt én je hebt een mooie versiering op je buitentafel staan. Maar het allerbelangrijkst: de vogels zijn je eeuwig dankbaar!

Wat heb je allemaal nodig voor deze vogeltaart?

 • Een kilo ongebruikt frituurvet
 • 500 gram vogelzaad
 • Kleine tulband vorm
 • Voor de garnering nog wat extra ongebruikt frituurvet
 • Decoratiemateriaal zoals: gekleurde bessen, pinda’s (ongezouten, gepelde/ongepelde), walnoten, rozenbottels, rozijnen of krenten, dennenappels, zonnebloempitten.

Hoe maak je de vogeltaart?

 1. Smelt een kilo ongebruikt frituurvet in een pan tot het vloeibaar is en voeg het vogelzaad toe. Roer het geheel goed door.
 2. Laat het mengsel een klein beetje afkoelen zodat het vogelzaad straks niet meteen naar de bodem zakt.
 3. Giet het mengsel daarna in de vorm en laat het geheel goed hard worden. Dit kan ook in de vriezer. Of in de kelder of een andere koele plek.
 4. Is de taart hard? Haal de vogeltaart dan uit de vorm en stort deze op een ondergrond, bijvoorbeeld een mooie schaal of een houten plank. Laat eventueel de warme kraan over de vorm lopen of zet de vorm 20 seconden in een wasbak met heet water zodat de taart beter los komt.
 5. Versieren maar! Te beginnen met toefjes ‘slagroom’. Smelt een beetje het frituurvet en blijf roeren totdat het tot slagroomdikte is gestold. Blijf roeren, anders ontstaan er klonten. Doe het gestolde vet in een spuitzak en spuit mooie rozetjes op de taart.
 6. Garneer met verschillende decoratiematerialen zodat het een echt feestmaal wordt voor de vogels.

Vogeltaart van frituurvet | Happy StekkieVariatietips

 • Bouw de taart laag voor laag op met steeds ander vogelvoer. De ene laag moet wel gestold zijn voor je de volgende laag toevoegt.
 • Je kunt ook cupcakes maken in plaats van een taart, of andere leuke vormpjes.

Wij zijn benieuwd naar de resultaten! Vind je dit nu teveel gedoe of misschien iets té vet? Dan kun je ook deze vogelvoerhouder maken.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een bericht achter

Close