DIY Oma's tips

Vogels voeren: maak je eigen vogelvoerhouder

22 september 2020

Het is herfst! En waar denken wij als eerste aan bij de herfst? Natuurlijk aan herfstbladeren, mooie herfstkleuren, maar natuurlijk óók aan vogels voeren in de tuin. De temperatuur daalt en vogels gaan op zoek naar een goede plek om te overwinteren, en waar kunnen onze vogelvriendjes dat beter doen, dan in jouw tuin! Met wat lekkers is in de tuin, gaan de vogels er vanuit dat ze hier de hele winter terecht kunnen en heb jij de hele winter plezier van een tuin vol vogels.
Wij maakten op deze eerste officiële herfstdag deze superleuke vogelvoerhouder, om op te hangen in de tuin. Het enige dat je nodig hebt is een pollepel, een leeg potje, een leuk lint en vogelvoer.

Hoe ga je te werk?

1. Laat het etiket van het potje afweken in heet water.
2. Houd de pollepel onder het potje vast en wikkel het lint er omheen. Doe dit op twee plaatsen en maak er een leuk strikje in.
3. Voor het ophangsysteem kun je weer het lint gebruiken. Haal het lint door de twee lussen heen en maak een strikje op de lengte die je mooi vindt.
4. Vul het potje met wat vogels lekker vinden (zie hierna de tips per seizoen) en hang het op een goede plaats.

Wanneer en wat kun je vogels het beste voeren?

Herfst: Nu het wat kouder gaat worden komen de vogels weer dichterbij huis. Als je ze in de herfst voert, zullen ze de hele winter langs blijven komen, want ze weten dat ze in je tuin lekker kunnen snoepen. Als de temperaturen verder gaan zakken kun je ook vetbollen ophangen.

Winter: In de winter is het voor vogels moeilijk om eten te vinden, omdat er weinig insecten, bessen en zaden te vinden zijn. Zeker met temperaturen onder 0.  Vetbollen en pinda’s zijn in deze tijd het beste om te geven aan de vogels.  Als het heel licht vriest kun je ook water neerzetten, waar de vogels van kunnen drinken en in kunnen badderen (door de vette veren bevriezen ze niet, mocht je daar bang voor zijn!). Tip: hang een pot met restjes pindakaas aan de schutting op dezelfde manier als dit voorbeeld. Of koop speciale vogelpindakaas.

Lente: In mei leggen alle vogels een ei. Dat gezegde kennen we allemaal natuurlijk. Wat dus ook betekent dat het in de lente heel druk is met nestjes bouwen, eieren leggen en kleine vogels grootbrengen. Kies dan voor vogelvoer met meer kalk en eiwit en minder vet. Tip: geef ze gekookte en fijngestampte eierschillen. Kies geen pinda’s, want daar kunnen de kleine vogeltjes in stikken, en ook geen melk.

Zomer: In de zomer hebben vogels eiwitten nodig om hun veren goed te ontwikkelen. Ze zoeken zelf naar wormen en insecten, dus dat hoef je niet te geven. Je kunt wel zorgen voor veel bloeiende planten, waar insecten mee gelokt worden. Tip als het erg droog is: geef een beetje blikvoer van de kat. Niet teveel, want dan krijg je ook hele grote vogels in je tuin, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.

Kortom: genoeg te doen dus in de tuin om onze vogelvriendjes in het zonnetje te zetten!
Wij zijn benieuwd: geven jullie de vogels in de tuin regelmatig te eten? Of hebben jullie nog leuke tips?

Kijk voor nog veel meer tips op www.vogelbescherming.nl

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageer Charlotte 3 november 2015 at 14:57

    Leuk bedacht joh!! Grappig. En ziet er evengoed leuk uit. Leuk om voor de keukenraam te hangen.

  • Laat een bericht achter

    Close