Oma's tips

Uien snijden zonder tranen

4 november 2015
Uien snijden

Wij houden van lekker koken. Met heerlijke kruiden, knoflook én natuurlijk uien! Maar die laatste is toch steeds weer een echte tranentrekker. En je hebt het toch voor héél veel recepten nodig. Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar wij wel. De oorzaak is de zwavel die vrijkomt bij het snijden van uien. Met doorgelopen mascara ga je verder aan je heerlijke gerecht. Dat zou toch anders moeten kunnen dachten wij. Ja dat kan! Hierbij 5 tips om uien te snijden zonder tranen.

1. Kort in de vriezer. Stop de uien voor je ze gaat snijden kort in de vriezer. Niet te lang natuurlijk, dan is het snijden zo lastig! 10 tot 15 minuten zou genoeg moeten zijn. Het zorgt er voor dat de zwavel niet ontsnapt.
2. Waxinelichtje erbij! Maak het uien snijden gezellig en zet een brandend waxinelichtje of kaars naast je snijplank. De dampen worden daardoor geneutraliseerd/opgebrand.
3. Adem door je mond. Adem niet door je neus, maar alleen door je mond. Het schijnt dat de damp vooral via je neus de weg naar je traanbuizen vindt.
4. Afzuigkap aan. Doe de afzuigkap aan tijdens het uien snijden. Dit haalt de zwavel weg voordat het je oog kan bereiken.
5. Mes en snijplank nat. Maak je mes en eventueel ook de snijplank nat met water. Het zwavel reageert dan eerst op het water en niet in je ogen.

Wij zouden zeggen: gebruik ze alle 5, en het kan haast niet meer mis gaan! Het vergt wat voorbereiding, maar zorgt ervoor dat je niet meer je make-up hoeft bij te werken achteraf. Dus het scheelt ook tijd. Overigens is er eigenlijk nog één beste tip waar wij liever geen gebruik van maken… Maar soms heb je gewoon geen tijd. Nee echt niet.. Koop voorgesneden ui in de supermarkt 🙂

Extra tip: stinken je handen na het snijden van ui? Maak ze schoon met handzeep en een beetje zout.

Hebben jullie nog tips?

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een bericht achter

Close