Anne was laatst jarig (30 JAAR!) en wilde haar collega’s op iets lekkers trakteren dat niet super standaard is. Nou.. dat is gelukt! Deze havermout appeltaart is namelijk verre van standaard. Je maakt hem met havermout en bakt hem in een ovenschaal. Appeltaart, maar dan anders, en véél minder werk! Het enige waar je lang mee bezig bent is met het schillen van DRIE kilo appels. Ja je hoort het goed.. Maar dan heb je wel meteen genoeg voor 12 personen. En je traint je schiltechnieken een beetje… Uiteindelijk verdient de taart niet de standaard schoonheidsprijs, maar de smaak overtreft dat helemaal. Dat vonden de collega’s van Anne ook (dat zeiden ze tenminste 🙂 )
Wat heb je allemaal nodig voor de havermout appeltaart?
(recept voor 12 personen)
- 600 gram zelfrijzend bakmeel
- 600 gram donkere basterdsuiker
- 300 gram havermout
- 500 gram roomboter
- 3 kilo appels
- 150 gram rozijnen
- 150 gram cranberry’s
- kaneel
- 4 eetlepels abrikozenjam
- ovenschaal
Hoe maak je de havermout appeltaart?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Week de rozijnen en cranberry’s in lauwwarm water.
3. Nu komt de grootste klus: appels schillen en in blokjes snijden! Meng ze daarna met de rozijnen en cranberry’s. Voeg kaneel toe, zoveel als je zelf lekker vindt.
4. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en de havermout. Roer door dit mengsel de roomboter, die je zachtjes gesmolten hebt.
5. Het deeg is nu klaar en kan over de ovenschaal verdeeld worden. Vet deze ovenschaal eerst goed in. Gebruik ongeveer 3/4 van het deeg en bekleed de bodem van de ovenschaal en de zijkanten. Druk met een lepel alles goed aan.
6. Voeg het mengsel van appel en rozijnen toe en verkruimel de rest van het deeg erover. Je kunt ook lange slierten maken en deze in een stervorm op het baksel leggen, maar kruimelen vonden wij een stuk makkelijker 🙂
7. De havermout appeltaart kan nu in de oven. Bak de appeltaart 30-40 minuten, tot deze mooi goudbruin is. Het ligt aan je oven hoe lang je het het beste erin kan laten staan.
8. Als finishing touch kun je abrikozenjam smelten in een pannetje, en verdelen over de appeltaart. Je krijgt dan een mooie glans, én het is lekker zoet!
Even laten afkoelen en dan smullen maar!! Weer een om toe te voegen aan onze taarten-collectie.
Kun je geen genoeg krijgen van taarten bakken? Probeer dan ook eens onze cheesecake, worteltaart of no-bake taartjes.
Geen reacties