Hieperdepiep… Yvonne is vandaag jarig vandaag! En dat betekent natuurlijk feest! En bij feest hoort… inderdaad: taart.
Vorig jaar zijn wij, samen met ‘onze mannen’, op vakantie geweest naar Zuid-Afrika. Wij waren direct verliefd op dit mooie land: adembenemende natuur, heerlijk eten, een oase van rust, indrukwekkende wilde dieren en vriendelijke mensen. Tijdens de zwoele zomeravondjes in Zuid-Afrika dronken we vaak het drankje Amarula. Een zoete likeur, gemaakt van de amarula vrucht, die daar aan de Amarulaboom groeit. Ze zeggen dat zelfs olifanten dronken kunnen worden van deze vruchten, maar of we dat moeten geloven? Anyhow… wij dronken graag een glaasje Amarula. Gewoon puur, met wat ijsklontjes, of gemixt met vanilleijs. De romige, zoete smaak, maakt dat het in heel veel zoete dranken of gerechten een heerlijke toevoeging is. Eenmaal nuchter en weer thuis kwamen we op het idee om Amarula in een taart te verwerken. Hij heeft iets weg van de -inmiddels wereldberoemde- cheesecake van Yvonne, maar smaakt toch helemaal anders!
Een heerlijke cheesecake, met de zoete, romige smaak van Amarula. Een echte aanrader!
Wat heb je allemaal nodig voor de Amarula cheesecake?
Voor de taart:
– 80 gram margarine
– 1 pak Bastogne koeken (kan natuurlijk ook van eigen merk)
– 300 gram mascarpone op kamertemperatuur
– 300 gram mon chou, óók op kamertemperatuur
– 300 gram suiker
– 50 ml Amarula
– 3 theelepels vanille-extract
– 5 eieren
– Mespuntje zout
Voor de topping:
– 200 gram kristalsuiker
– 125 ml slagroom
– 2 eetlepels roomboter
– 75 ml water
Hoe maak je de Amarula Cheesecake?
De taart:
1. Verwarm de over voor op 180 graden.
2. Maak eerst de bodem. Doe de bastogne koeken in een kom en verkruimel de hele pak. Een supergoede tip van Anne: gebruik een stamper (ja, zo een voor stamppot etc.!) en stamp de koekjes fijn, dat gaat echt heel gemakkelijk. Smelt vervolgens 80 gram margarine in een pannetje en voeg dit toe aan de koekkruimels. Even roeren en in een ingevette bakvorm op de bodem aanstampen. Gebruik de onderkant van een glas om de bodem aan te stampen.
3. Begin dan met de vulling. Klop de mascarpone, mon chou, suiker, vanille-extract, eieren en het zout in een kom tot een romig beslag. Voeg als laatste de amarula toe, en laat het lekker lang doorkloppen zodat het zo luchtig mogelijk wordt. Giet het vervolgens over de bodem.
4. De cheesecake kan nu in de oven. Bak de cheesecake 1,5 uur, tot je er een sateprikker in kan steken die er weer droog uitkomt.
De carameltopping:
1.Verwarm de suiker en het water in een hoge pan (voorkomt spetteren) op middelmatig vuur. Belangrijk hierbij is om NIET te roeren, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede
2.Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat het een mooie karamel kleur heeft (duurt echt even) en haal dan de pan van het vuur.
3.Giet vervolgens de voorgewarmde slagroom bij het suikermengsel en roer goed door.
4. Voeg als laatste de boter toe en bind het geheel tot een mooie saus.
Wil je meer weten over Zuid-Afrika? Neem dan eens een kijkje op de site van Homes of Africa!
P.s.: voor degenen die vanavond op het feestje komen: helaas werken wij met Happy Stekkie een stukje vooruit, dus geen cheesecake vanavond (hij is al op..). Wél veel andere lekkere dingen 🙂
4 Reacties
lijkt me heel lekker!!! Ik ga hem
Maken. Hoeveel amarula gebruik je?
Mvg
Marja
Hoi Marja, leuk dat je hem gaat maken! Er gaat 50 ml Amarula in. Succes! Post je een fotootje van het resultaat?
Heb ook nog een fles staan en heel veel herinneringen aan onze ZuidAfrika reis dus deze taart ga ik zeker maken!
En gelukkig kun je Amarula ook gewoon in Nederland kopen!