Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat we echte zoetekauwen zijn. En dan verbaast het jullie vast ook niet dat we allebei heel erg van fudge houden. We maakten dit ook al eerder voor Happy Stekkie. Een hele tijd geleden maakten we een overheerlijke Oreo-fudge, en met Sinterklaas kon de Sinterklaas-fudge ook niet ontbreken. Omdat we álle fudge lekker vinden, bedachten we om een soort van ‘fudge-challenge’ te doen. We kozen ieder 2 soorten fudge die we gingen maken, om uiteindelijk tot een winnaar te komen. We kozen voor caramel-, citroen-meringue- en cookie dough fudge, en voegden daar nog een chocoladeduo fudge aan toe. Stiekem is die laatste een combinatie van de caramel fudge die we als eerste maakten. Hieronder vind je alle recepten. We hebben samen maar besloten om de calorieën van al die 4 soorten fudge niet bij elkaar op te tellen, want dan zouden we een week niets meer eten. En de winnaar…? Dat was toch echt de caramel-witte chocolade fudge! Wát een smaakexplosie geeft dat!
Caramel-witte chocolade fudge
Ingrediënten:
- 250 gram bruine suiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 eetlepels karamel stroop
- 125 gram roomboter
- 1 vanillestokje óf vanille aroma
- 150 gram witte chocolade
- Bakpapier
- Vorm 20 x 25 cm
Recept:
- Bedek de vorm met bakpapier.
- Voeg alle ingrediënten, behalve de chocolade bij elkaar in een pan en warm het mengsel al roerende op.
- Roer ongeveer 10 tot 15 minuten door totdat je merkt dat het mengsel steviger wordt.
- Haal de pan van het vuur en meng de witte stukjes chocolade er goed doorheen tot je een egale massa hebt.
- Verdeel het mengsel over de vorm met bakpapier.
- Zet het vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijdt het in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Serveren maar!
Citroen meringue fudge
Ingrediënten:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 350 gram witte chocolade
- 8 eetlepels lemoncurd
- Citroensap naar wens
- Gele kleurstof naar wens
- 100 gram meringue
- Bakpapier
- Vorm 20 x 25 cm
Recept:
- Bedek de vorm met bakpapier.
- Voeg alle ingrediënten, behalve de chocolade bij elkaar in een pan en warm het mengsel al roerende op.
- Roer ongeveer 10 tot 15 minuten door totdat je merkt dat het mengsel steviger wordt.
- Haal de pan van het vuur en meng de witte stukjes chocolade er goed doorheen tot je een egale massa hebt.
- Roer vervolgens de stukjes meringue er doorheen.
- Verdeel het mengsel over de vorm met bakpapier.
- Zet het vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijdt het in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Serveren maar!
Cookie Dough fudge
Ingrediënten:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 350 gram pure chocolade
- 50 gram boter
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 55 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 el melk
- 1/2 tl vanille extract
- 110 gram bloem
- snufje zout
- 50 gram chocolate chips melk (of kleine stukjes chocolade)
- Bakpapier
- Vorm 20 x 25 cm
Recept:
- Bedek de vorm met bakpapier.
- Maak eerst de cookie dough: klop de boter en suiker (allebei de soorten) romig en voeg daarna de melk, vanille extract, bloem en zout toe.
- Meng het tot een kruimelige massa en voeg als laatste de chocolate chips/ stukjes chocolade eraan toe. Maak er nu kleine bolletjes van (ca 0,5 – 1 cm)
- Maak vervolgens de fudge: verwarm de gecondenseerde melk warm in een pannetje en roer ongeveer 10 tot 15 minuten door.
- Haal de pan van het vuur en meng de stukjes pure chocolade er goed doorheen tot je een egale massa hebt.
- Verdeel het mengsel over de vorm met bakpapier en verdeel de bolletjes cookie dough erover.
- Zet het vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijdt het in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Serveren maar!
Chocoladeduo fudge
Ingrediënten:
Caramel fudge:
- 125 gram bruine suiker
- 1/2 blikje gecondenseerde melk
- 1 eetlepel karamel stroop
- 65 gram roomboter
- 1/2 vanillestokje óf vanille aroma
- 75 gram witte chocolade
Chocolade fudge:
- 1/2 blikje gecondenseerde melk
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel slagroom
- 175 gram melkchocolade óf pure chocolade (of een combinatie)
- Bakpapier
- Vorm 20 x 25 cm
Recept:
- Bedek de vorm met bakpapier.
- Maak eerst de caramel fudge volgens het recept hierboven (maar dan met de helft van de ingrediënten)
- Zet dit mengsel minimaal 2 uur in de koelkast, je gaat daarna namelijk het chocolademengsel erop gieten.
- Maak vervolgens de chocolade fudge. Voeg de ingrediënten, behalve de chocolade bij elkaar in een pan en warm het mengsel al roerende op.
- Roer ongeveer 10 tot 15 minuten door totdat je merkt dat het mengsel steviger wordt.
- Haal de pan van het vuur en meng de witte stukjes chocolade er goed doorheen tot je een egale massa hebt.
- Verdeel het mengsel over de vorm waar de caramel fudge al in zit.
- Zet het vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijdt het in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Serveren maar!
Nou, dat waren ze! Normaal plaatsen we hier nog wat variatie tips, maar dit zijn al 4 verschillende variaties dus die vinden we hier niet persé nodig. Maar als je dan tóch nog een andere variatie zou willen maken kun je ook denken aan pindakaas fudge, bastogne fudge, red velvet fudge, blueberry pie fudge en walnoten fudge. Deze zijn bij ons gesneuveld omdat we het niet lekker vinden óf te moeilijk vonden, haha. En er zijn waarschijnlijk nog véél meer soorten fudge :). Succes!
Geen reacties