Oma's tips

12 handige inpaktips

16 oktober 2015

De herfstvakantie is begonnen, wat voor velen ook een lekker weekje (of meerdere weken) weg betekent! Ook Anne gaat daar heerlijk van genieten. Yvonne heeft helaas geen herfstvakantie. En áls je dan op vakantie gaat, duurt het toch altijd weer langer dan je denkt om goed je koffer in te pakken. Wij nemen altijd teveel mee, waardoor er last minute weer van alles geschrapt moet worden. Een föhn, een badhanddoek, dat extra paar schoenen, het zijn stuk voor stuk de meest zware dingen die je toch thuis moet laten. Maar het kán slimmer! Hieronder 12 inpaktips op een rijtje, om zo optimaal mogelijk je koffer in te pakken.

1. Begin vooraf met een lijstje. Zet dit bijvoorbeeld in je telefoon en steeds als je weer aan iets denkt voeg je het gewoon toe. Als je een week van tevoren begint heb je tegen de tijd dat je in gaat pakken het meeste wel op je lijstje staan. Denk ook vooral aan de meest vergeten dingen volgens vele bronnen op internet: ondergoed/sokken, zonnebril, nagelknipper, zonnebrandcrème, extra contactlenzen/bril, pet, wereldstekker, medicijnen en muggenbescherming.

2. Wees streng voor jezelf! Maak vooraf setjes van kledingstukken die goed bij elkaar passen, en neem niet lukraak 20 shirtjes en 10 broeken mee. Zorg dat je een setje per dag hebt, dan heb je zéker voldoende voor eventuele vlekken in je kleren. Heb je leuke jurkjes? Neem die dan vooral mee. Jurkjes zijn licht, dus gemakkelijk mee te nemen, en ook een beetje chique voor als je ’s avonds lekker ergens gaat eten. (is het jurkje strapless, neem dan ook een strapless bh mee, anders heb je er nog niks aan) En nóg een tip om je koffer niet te zwaar te maken: draag je zwaarste kleding in het vliegtuig. Mocht je nog het idee hebben dat je te weinig bij je hebt, zoals wij zelf vaak  hebben, neem dan een tube vloeibaar wasmiddel mee, dan kun je altijd nog wat kleding wassen en uithangen!

3. Rol je kleding met zachte stoffen op, bijvoorbeeld ondergoed, t-shirts, jeans en katoenen broeken. Het zorgt voor meer ruimte in je koffer én voorkomt het kreuken. Stoffen die wat stugger zijn zoals bloesjes, blazers en rokjes kun je beter opvouwen. Sommige mensen leggen ook plastic folie tussen de kleren, of keukenpapier, dit houdt het kreuken ook tegen.

4. Doe zuinig met je schoenen. De regel is: één paar nette schoenen, één paar gympen en één paar slippers. Nu weten we dat dat niet te doen is, dus áls je nu dichte schoenen meeneemt, stop er dan je sokken in, of andere kleine dingen, om de ruimte optimaal te gebruiken. Wat ook een goede tip is waardoor je schoenen de rest van je kleding niet vies maken en ze ook beschermd worden: doe er een douchemuts overheen! En wat geldt voor al je kleding: draag in het vliegtuig je zwaarste paar, dan haal je dat gewicht uit je koffer.

5. Accessoires. Neem eerder veel accessoires mee dan veel kleding, sierraden en sjaals kunnen namelijk dezelfde kleding in hele andere uitstraling geven. Om je sierraden goed van elkaar te scheiden is het handig om een pillendoosje voor alle dagen in de week te gebruiken. In elke dag een ander sierraad! Oorbellen kun je bij elkaar houden door een knoop te pakken en je oorbellen door de gaatjes heen te steken. Super simpel. En mocht je een ketting hebben die in elkaar zit, gebruik een rietje en haal hem daar doorheen, dat voorkomt dat je bij aankomst op je vakantiebestemming eerst een uur sierraden uit elkaar aan het halen bent.

6. Neem veel plastic tassen mee. Een plastic tas weegt niks en kan heel handig zijn. Niet alleen als vuile wastas, maar ook voor bovenop je kreukbare kleding. Omdat de tas glad is, blijven kleren niet lang op dezelfde plak liggen en krijgen de kreuken geen kans.  Ook kun je je spullen verdelen in groepen, en per groep een tas maken: shirtjes, broeken, toiletspullen etc. Zo is je tas of koffer optimaal georganiseerd!

7. Beperk de ruimte voor toiletspullen. Koop mini’s van je favoriete shampoo, deo etc. Of koop kleine flacons bij bijvoorbeeld de Xenos, waarin je zelf je douchespullen kan doen. Vul ze dan wel maar voor driekwart! Dit in verband met de druk in de kabine. Je wilt niet dat alles onder de douchegel zit. Doe je breekbare flesjes in een sok, zodat dat ook niet kan breken. En nóg een tip voor je wattenstaafjes: gebruik een oud medicijnpotje (bijvoorbeeld van vitaminepillen) en stop ze daar in.

8. Neem een hamamdoek mee. Een hamamdoek is veel compacter en lichter dan een strandlaken, en heeft eigenlijk precies dezelfde functie! Dus geen groot strandlaken meer wat de rest van je spullen in de weg zit.

9. Houd ruimte over voor vakantie-inkopen. Niets leuker dan op je bestemming mooie hebbedingetjes te scoren! Vaak ook tegen héle gunstige prijzen. Maar die prijzen zijn niet meer zo gunstig als je op het vliegveld extra moet betalen voor je handbagage…

10. Neem maatregelen voor het geval je je koffer kwijtraakt. Verdeel je reisbagage met je reisgenoot, zodat je altijd voldoende bij je hebt mócht er een koffer vermist raken. Ook verstandig: doe een label met je gegevens IN je koffer voor het geval het label aan de buitenkant afbreekt.

11. Denk ook aan je reis. Draag comfortabele kleding tijdens je reis (en denk aan laagjes én de zwaarste kleding). Neem een leeg flesje mee dat je na de douane kunt vullen met water. Fijn om mee het vliegtuig in te nemen. Ook fijn: doe een grote vierkante sjaal om, die kun je dan altijd eventueel als dekentje gebruiken.

12. Check voordat je gaat de allerbelangrijkste dingen. Paspoort of ID, evt. visum, geld (cash, pinpas, creditcard), reispapieren, mobiele telefoon met oplader en je reisverzekering. Handig: scan je paspoort of ID in en mail het naar jezelf, mocht je het kwijtraken of wordt het gestolen, heb je altijd iets bij de hand. Een kopie in je tas kan natuurlijk ook.

Nou, we hopen dat je hier iets aan hebt, en met een gerust hart je koffer inpakt! Wat zijn je vakantieplannen? En heb je nog meer tips? Deel ze met ons!

 

 

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een bericht achter

Close